Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna to naturalny sprzymierzeniec zdrowia, znana ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Jej regularne spożywanie wspomaga odporność, trawienie, a także poprawia wrażliwość insulinową. Idealna na okres jesienno-zimowy, kiedy nasz organizm potrzebuje wsparcia. Dowiedz się, jak wprowadzić czarnuszkę do swojej diety i czerpać korzyści zdrowotne!

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości już od bardzo dawna. Stosowana jest przede wszystkim w kuchni jako dodatek do posiłków, ale również kryje w sobie moc składników wpływających na zdrowie i dobre funkcjonowanie organizmu. Zawiera liczne związki bioaktywne, wpływające na obniżenie stanu zapalnego w organizmie i zmniejszenie ryzyka wielu chorób przewlekłych.

Właściwości prozdrowotne czarnuszki

  • Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • Wspomaga leczenie dny moczanowej
  • Wspiera pracę wątroby
  • Wspomaga trawienie
  • Poprawia wrażliwość insulinową
  • Poprawia odporność organizmu
  • Wspomaga leczenie Helicobacter pyroli
  • Ma działanie przeciwwymiotne
  • Działanie przeciwnowotworowe
  • Wspomaga górne drogi oddechowe (chroni przed infekcjami, przyczynia się do zmniejszenia kaszlu, może zmniejszyć objawy astmy)
  • Źródło witaminy E, odpowiedzialnej za działanie antyoksydacyjne (zmniejsza stany zapalne w organizmie)
  • Źródło witaminy A
  • Źródło wapnia, cynku, miedzi, potasu, żelaza
  • Źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Czarnuszka przez swój bogaty skład oraz szereg właściwości prozdrowotnych, jest idealnym rozwiązaniem do wprowadzenia jej w okresie jesienno-zimowym. Dzięki temu, poprawimy pracę układu odpornościowego i przyczynimy się do zmniejszenia ilości chorób.

Kobiety w ciąży powinny szczególnie uważać na przyjmowanie nadmiernych ilości czarnuszki i otrzymywanych z niej preparatów, ponieważ mogą one hamować skurcze macicy.

W jakiej formie występuje czarnuszka?

Na rynku możemy ją znaleźć w różnych formach. Najczęściej spotykane to olej, zmielone nasiona, odwary, napary oraz nalewki.

ZALECANA DAWKA – Mielone nasiona: 2-5g 2 razy/dobę
Olej tłoczony na zimno: 500-1000mg 2-3 razy/dobę

Zastosowanie czarnuszki w kuchni

Czarnuszka przez swój lekko gorzkawy, korzenny smak, często jest wykorzystywana jako zamiennik pieprzu (w formie zmielonej). W kuchni można ją stosować np. jako dodatek do sałatek, marynat do mięs czy past kanapkowych. Najlepszym przeciwzapalnym rozwiązaniem będzie spożycie go bezpośrednio z łyżeczki w trakcie ciepłego posiłku.

Pamiętajmy, że w okresie jesienno-zimowym Nasz układ immunologiczny jest wystawiany na próbę, dodatkowo niewielkie nasłonecznienie w ciągu dnia pogarsza sytuacje. Dlatego w tym ważnym czasie, powinniśmy wspierać organizm poprzez odpowiednią dietę (posiłki gęstoodżywcze), regenerację i indywidualnie dobraną suplementację pod kątem badań.

 

Kamila Młoczek

mgr inż. żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyk.