Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości już od bardzo dawna. Stosowana jest przede wszystkim w kuchni jako dodatek do posiłków, ale również kryje w sobie moc składników wpływających na zdrowie i dobre funkcjonowanie organizmu. Zawiera liczne związki bioaktywne, wpływające na obniżenie stanu zapalnego w organizmie i zmniejszenie ryzyka wielu chorób przewlekłych.
Właściwości prozdrowotne czarnuszki
- Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- Wspomaga leczenie dny moczanowej
- Wspiera pracę wątroby
- Wspomaga trawienie
- Poprawia wrażliwość insulinową
- Poprawia odporność organizmu
- Wspomaga leczenie Helicobacter pyroli
- Ma działanie przeciwwymiotne
- Działanie przeciwnowotworowe
- Wspomaga górne drogi oddechowe (chroni przed infekcjami, przyczynia się do zmniejszenia kaszlu, może zmniejszyć objawy astmy)
- Źródło witaminy E, odpowiedzialnej za działanie antyoksydacyjne (zmniejsza stany zapalne w organizmie)
- Źródło witaminy A
- Źródło wapnia, cynku, miedzi, potasu, żelaza
- Źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Czarnuszka przez swój bogaty skład oraz szereg właściwości prozdrowotnych, jest idealnym rozwiązaniem do wprowadzenia jej w okresie jesienno-zimowym. Dzięki temu, poprawimy pracę układu odpornościowego i przyczynimy się do zmniejszenia ilości chorób.
Kobiety w ciąży powinny szczególnie uważać na przyjmowanie nadmiernych ilości czarnuszki i otrzymywanych z niej preparatów, ponieważ mogą one hamować skurcze macicy.
W jakiej formie występuje czarnuszka?
Na rynku możemy ją znaleźć w różnych formach. Najczęściej spotykane to olej, zmielone nasiona, odwary, napary oraz nalewki.
ZALECANA DAWKA
Mielone nasiona: 2-5g 2 razy/dobę
Olej tłoczony na zimno: 500-1000mg 2-3 razy/dobę
Zastosowanie czarnuszki w kuchni
Czarnuszka przez swój lekko gorzkawy, korzenny smak, często jest wykorzystywana jako zamiennik pieprzu (w formie zmielonej). W kuchni można ją stosować np. jako dodatek do sałatek, marynat do mięs czy past kanapkowych. Najlepszym przeciwzapalnym rozwiązaniem będzie spożycie go bezpośrednio z łyżeczki w trakcie ciepłego posiłku.
Pamiętajmy, że w okresie jesienno-zimowym Nasz układ immunologiczny jest wystawiany na próbę, dodatkowo niewielkie nasłonecznienie w ciągu dnia pogarsza sytuacje. Dlatego w tym ważnym czasie, powinniśmy wspierać organizm poprzez odpowiednią dietę (posiłki gęstoodżywcze), regenerację i indywidualnie dobraną suplementację pod kątem badań.