W dzisiejszym poście przedstawiamy przypadek naszego pacjenta (mężczyzna, 50 lat), który zmagał się z przewlekłymi stanami zapalnymi na skórze dłoni. Podejmowane były różne próby leczenia, antybiotyki, maści sterydowe, ale problem skórny wciąż powracał. Poradziliśmy sobie z tym dzięki połączeniu terapii – dieta, suplementacja, inhalacje wodorowo-tlenowe.
Z czym zgłasza się pacjent: problemy skórne od ponad 3 lat ( pękająca skóra dłoni do krwi, skóra sucha i szorstka), nieskuteczne podejmowane próby leczenia przez dermatologów, problemy ze snem (zaburzony rytm dobowy), lekkie uczucia wzdęcia ( szczególnie po spożyciu mleka krowiego), okresowe bóle stawów, bezdech, chrapanie w nocy
Co pokazało badanie BETA:
- Dysbioza jelitowa – nadmiar flory gnilnej, fermentacyjnej na poziomie jelit
- spadek wydzielania kwasu solnego na poziomie żołądka, a tym samym spadek maceracji białek (mięso, ryby, jaja, sery)
- osłabione nadnercza
- podniesiona przepona
- mikrostany zapalne / wędrujące stany zapalne
- tendencja do nadwrażliwości pokarmowych (niestawione konglomeraty białkowe przeciekają do krwioobiegu i nasilają zmiany skórne)
Jak wyglądało żywienie:
- pierwszy posiłek godzina 11 – 15 – kiełbasa na ciepło z musztardą i pieczywem pszenno-żytnim lub jajka na półmiękko z majonezem i pieczywem pszenno-żytnim z masłem lub parówki z ketchupem lub mleko bez laktozy z czerstwą pszenną bułką
- obiad godzina 15 -17 – 4 do 5 razy w tygodniu mięso (różne rodzaje) z dodatkiem ziemniaków, różnych kasz lub ryżu, dania mączne 1- 2 razy w tygodniu (naleśniki z białym serem, knedle lub pierogi, kopytka lub makaron pszenny z sosem na bazie śmietanki kokosowej), ew. ryba z ziemniakami pieczonymi i warzywami na ciepło lub surówką lub tofu z ryżem i warzywami na ciepło
- kolacja godzina 20-23 – drugi obiad (mniejsza porcja), makaron z pesto, budyń na mleku bez laktozy, kisiel z cukrem, kanapki z masłem lub majonezem do tego wędlina domowa lub ser biały kozi z pomidorem i cebulą lub pomidory z cebulą i jogurtem (bez chleba) lub domowa pizza lub tatar
- przekąski – domowe ciasto, krakersy lub paluszki, landrynki, kruche ciastka (ewentualnie), lody
- nawodnienie – 2 l wody źródlanej lub mineralnej + 5 herbat czarnych z odrobiną miodu
- suplementacja – omega 3, żeń szeń, witamina C
PLAN NAPRAWCZY
- Żywienie – śniadania płynne / półpłynne do 10 (zupa, płatki owsiane bezglutenowe na mleczku kokosowym z olejem kokosowym, borówkami, cynamonem), drugie śniadanie do 12 – kanapki z chleba bezglutenowego z masłem i białkiem (galaretka mięsna, jajka, parówki z indyka, ryba z puszki lub wędzona, ser owczy), obiad do 15 ( 5 x mięso lub ryba z warzywami na ciepło i surówką z dodatkiem małej porcji węglowodanów, jak kasza bezglutenowa lub komosa) oraz 2 x dania jarskie, kolacja do godziny 20 z wykluczeniem kanapek, produktów białkowych (mięso, sery, jaja, ryby) – zupy, ziemniaki lub bataty, makaron ryżowy lub gryczany, czerwony ryż, sezonowe warzywa na ciepło – zawsze porcja tłuszczu (masło, oliwa, olej kokosowy)
- Nawodnienie zwiększone do 2.5 l wody / izotoniku, herbaty 2 dziennie
- Suplementacja: olej z rokitnika, cynk, witamina C, prolina, chlorella, witamina D, koenzym q10, betaina HCl, siarka, zeolit
- Terapie wspomagające – Inhalacje wodorowo-tlenowe – 20 h
Efekt po 6 tygodniach
Skóra – łagodzenie zmian, zmniejszenie suchości, brak pęknięć
Przewód pokarmowy – brak przelewania i wzdętego brzucha, regularne wypróżnianie
Ogólny stan zdrowia – wzrost energii, poprawa jakości snu, spadek obwodu pasa (96 cm na 90 cm)
Skóra – brak suchości, brak pęknięć na skórze od wewnątrz, brak wyschniętych skórek przy paznokciach, poprawa koloru skóry
Przewód pokarmowy – wszystko unormowane, bez dolegliwości (jedynie po odstępstwach żywieniowych pojawiają się gazy)
Ogólny stan zdrowia – lepsza wydolność podczas wysiłku, brak bólu kolan / stawów, szybszy rozruch od rana, brak spadków energii, brak wybudzanie w nocy (bezdech)W klinice Revita dbamy o zdrowie w sposób holistyczny, dlatego łączymy wiele terapii jednocześnie dla skuteczniejszego efektu i zadowolenia pacjentów.