Magnez jest jednym z ważniejszych makroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Uczestniczy w aż 300 przemianach biochemicznych. Jego niedobór oraz nadmiar powodują poważne konsekwencje zdrowotne. Należy pamiętać, że pierwiastek ten stale powinien być uzupełniany, ponieważ tracimy go każdego dnia! Tracimy go każdego dnia – przez stres, niedobory witamin, niedosypianie, a także poprzez mocz czy pot. Niedobór magnezu utrudnia funkcjonowanie całego organizmu – tarczycy, przysadki mózgowej, jajników, wątroby, mięśni, macicy, serca.
Rola magnezu w organizmie
- Wspiera zdrowie serca – pomaga w regulacji skurczów mięśnia sercowego i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi
- Wspomaga funkcjonowanie mięśni – bierze udział w skurczach i rozkurczach mięśni
- Wzmacnia układ odpornościowy – pomaga w produkcji przeciwciał, reguluje stany zapalne
- Pomaga regulować perystaltykę jelit oraz wspomaga regenerację żołądka
- Utrzymuje zdrowe kości – odgrywa kluczową rolę we wchłanianiu wapnia
- Reguluje stres, nastrój i poprawia sen
- Wspiera funkcje mózgu – odgrywa istotną rolę w utrzymaniu funkcji poznawczych i pamięci, pomaga w ochronie mózgu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i wspomaga zdolność koncentracji
- Reguluje równowagę elektrolitową – zapobiega odwodnieniu
- Reguluje poziom cukru we krwi – uwrażliwia działanie tkanek na insulinę
- Łagodzi uderzenia gorąca w okresie menopauzy
- Wspiera optymalną pracę tarczycy, bo jest niezbędny do produkcji jej hormonów
Kliniczne objawy dużych niedoborów magnezu w Naszym organizmie
- Zwiększona pobudliwość nerwowo-mięśniowa
- Szybkie uczucie zmęczenia
- Osłabienie lub/i apatia
- Nieprawidłowa praca serca
- Silne i bolesne skurcze łydek
- Drżenie powiek oraz warg
- Problemy z włosami i paznokciami (np. wypadanie, kruchość)
- Nocne poty
Niedobór magnezu wiąże się z ryzykiem osteoporozy (pomaga w wchłanianiu wapnia, który jest odpowiedzialny za jakość kośćca) oraz hipokalcemii (niskie stężenie magnezu może przyczynić się do zmniejszenia wydzielania parathormonu). Dodatkowo przewlekły niedobór magnezu może przyczynić się do nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, udaru mózgu, insulinooporności.
Gdzie występuje naturalnie? Zielone warzywa liściaste (szpinak, sałata rzymska, jarmuż), produkty pełnoziarniste (płatki owsiane, brązowy ryż), strączki (fasola, soczewica, groch), kakao (prawdziwe!), ale także awokado czy jaja.
Przyswajanie magnezu z produktów spożywczych wynosi około 30- 50%. Ich przyswajanie ograniczają związki takie jak: kwas fitynowy i fosforany. Ponadto gleba w dzisiejszych czasach jest mocno skażona środkami ochrony roślin, więc jakoś produktów jest gorsza niż w dawniejszych latach, produkty są bardziej wyjałowione i z tego względu powinniśmy suplementować magnez obowiązkowo!
Jaką formę suplementacji wybrać?
- Cytrynian magnezu – dobrym pomysłem jest, jeśli występują dodatkowo zaparcia, ale nie jest wskazany dla osób zmagającymi się z biegunkami i luźnymi stolcami. Wykazuje istotny wpływ na produkcję insuliny. Dobry wybór dla osób uprawiających sport.
- Glicynian – jest najłagodniejszy dla organizmu, pomaga w wyciszeniu organizmu, dlatego najlepiej spożywać go wieczorem.
- Taurynian to organiczna forma magnezu, poprawia jakość snu, wspiera pracę serca oraz ma korzystny wpływ na redukcję stresu.
- Jabłczan – wspomaga układ nerwowo-mięśniowy i przeciwdziała przewlekłemu zmęczeniu.
- Węglan – polecany jest dla osób z uczuciem niestrawności/ciężkości, jednak jego wchłanialność jest na poziomie 30%.
Chlorki i tlenki magnezu nie są dobrze wchłaniane (organizm niewiele z nich skorzysta), więc ich nie zalecamy.