Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna, która dotyka coraz większą liczbę osób, często w wyniku niezdrowych nawyków żywieniowych i stylu życia. Warto pamiętać, że skuteczne leczenie nadciśnienia nie polega tylko na farmakoterapii, ale także na wprowadzeniu zdrowych zmian w diecie i codziennej rutynie. Jakie nawyki mogą pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi? Dowiedz się, jakie składniki diety i suplementy wspierają walkę z nadciśnieniem.

W dobie prężnie rozwijającej się cywilizacji, gdzie dużą popularnością cieszą się restauracje typu fast food, a większość z nas żyje w ciągłym biegu, częstość występowania nadciśnienia tętniczego znacznie wzrasta. W większości przypadków choroba ta jest związana ze stylem życia. Ogromny wpływ ma dieta, stres, aktywność fizyczna oraz stosowane na co dzień używki.

Ciśnienie powinno wynosi < 140/90 mmHg. Natomiast idealne ciśnienie to 120-129/80-84 mmHg

Nadciśnienie można podzielić na trzy stopnie:

  • I stopień – łagodne – Ciśnienie skurczowe 140-159 mmHg, rozkurczowe 90-99 mmHg
  • II stopień – umiarkowane – Ciśnienie skurczowe 160-179 mmHg, rozkurczowe 100-109 mmHg
  • III stopień – ciężkie – Ciśnienie skurczowe powyżej 180 mmHg, rozkurczowe powyżej 110 mmHg

Nadciśnienie białego fartucha – nagłe wysokie ciśnienie występujące u niektórych pacjentów, pod wpływem pewnego rodzaju strachu/obawy przed personelem medycznym. Dlatego ważne jest, aby mierzyć ciśnienie tętnicze przez kilka dni w domu, w przypadku podejrzenia nadciśnienia tętniczego.

Czynniki ryzyka:

  • Złe nawyki żywieniowe (zbyt duża podaż soli w diecie – więcej niż 5g/d, pokarmy bogate w tłuszcze nasycone, mało warzyw)
  • Częste stosowanie używek (alkohol, papierosy)
  • Hiperlipidemia
  • Przewlekły stres
  • Brak aktywności fizycznej
  • Wiek (osoby powyżej 60 roku życia mają większe predyspozycje)
  • Choroby układu sercowo-naczyniowego
  • Otyłość

Dieta u osób z nadciśnieniem tętniczym

Podczas leczenia nadciśnienia tętniczego oprócz farmakoterapii, bardzo istotnym elementem jest zmiana stylu życia. Badania pokazują, iż odpowiednia ilość poszczególnych składników takich jak np. sód i potas, ale również bogato odżywcza dieta pozytywnie wpływają na kontrolowanie ciśnienia u pacjentów. Ważna jest również redukcja masy ciała u osób otyłych. Prawidłowa masa ciała u pacjentów, często wiąże się z mniejszym ciśnieniem lub w niektórych przypadkach z wyrównaniem ciśnienia.

Solić czy nie solić?

Sód pełni wiele niezbędnych funkcji w organizmie człowieka, np. pomaga w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej, pomaga w prawidłowej pracy mięśni. Sól kuchenna, czyli inaczej chlorek sodu (NaCl) jest głównym źródłem sodu. Sód znajduje się w większej części w przestrzeni zewnątrzkomórkowej (której częścią jest osocze) oraz w mniejszym stopniu w przestrzeni wewnątrzkomórkowej organizmu.

Sód znajdująca się w osoczu jest wydalana przez: mocz (95%),  kał (4,5%), pot (0,5%).

Osoby chore na nadciśnienie tętnicze nie powinny przekraczać 3g/dobę soli.

Jak ograniczyć podaż soli w diecie?

  • Nie dosalać potraw – zamiast tego można użyć świeżych/suszonych ziół np. oregano, bazylia.
  • Wyeliminować produkty typu fast food z diety – można sporadycznie sięgać np. po domowe burgery!
  • Wybieraj produkty o niższej zawartości soli = czytaj etykiety produktów
  • Produkty mocno przetworzone należy ograniczyć lub wyeliminować np. szynki, konserwy – zamiast tego można upiec w domu chude mięso w ziołach

O co warto zadbać w suplementacji?

  1. Potas
  2. Wapń
  3. Magnez
  4. Omega 3 (certyfikowana)

Co warto włączyć w kontekście diety?

  • Warzywa sezonowe, a w okresie jesienno-zimowym warzywa z mrożonek
  • Pełnoziarniste węglowodany np. kasza gryczana, dziki ryż
  • Chude mięso np. indyk, królik, cielęcina
  • Orzechy (moczone, w umiarkowanych ilościach)
  • Tłuszcze – oliwa z oliwek, olej kokosowy
  • Świeże/suszone zioła (jako urozmaicenie zamiast soli)
  • Owoce jagodowe, drobne
  • Nasiona roślin strączkowych np. ciecierzyca, soczewica, a także makarony strączkowe
  • Ryby –  łosoś, sardynki, szprotki, makrela, pstrąg

Ważne jest, aby zadbać o swoje zdrowie, poprzez odpowiednio dobraną dietę, nawodnienie i aktywność fizyczną. Choroby cywilizacyjne są coraz częstsze, dlatego ważna jest profilaktyka i odpowiednie działanie.

Kamila Młoczek

mgr inż. żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyk.