Większość odchudzających się osób szuka na jakimś etapie procesu redukcji masy ciała sposobu na zwiększenie wydolności procesu spalanie tkanki tłuszczowej. Oczywiście nie ma żadnego magicznego specyfiku czy dieta cud, jednakże istnieją pewne związki, które mogą nam pomóc na drodze po wymarzoną sylwetkę. Te związki to termogeniki.
Zanim jednak przybliżymy sobie temat substancji termogennnych musimy wyjaśnić pewien pokrewny termin, mianowicie termogenezę.
Czym jest termogeneza?
Termogeneza to proces fizjologiczny zachodzący w naszym organizmie, który polega na wydzielaniu ciepła, celem utrzymania stałej temperatury ciała (jest to cecha charakterystyczna zwierząt stałocieplnych, w tym oczywiście ludzi).
Termogeneza poposiłkowa jest to wzrost wytwarzania energii cieplnej po spożyciu pokarmu. Szacuje się, że termogeneza indukowana pożywieniem stanowi średnio 6-10% całodziennych wydatków energetycznych organizmu. Proces wytwarzania ciepła wiąże się ze zwiększonym zużyciem energii, która jest pozyskiwana przez organizm ze zmagazynowanej tkanki tłuszczowej.Największym efektem termogennym charakteryzuje się białko.
Wzmożona termogeneza = sprawniejsze spalanie tkanki tłuszczowej
Znając już pojęcie termogenezy możemy sobie wyjaśnić czym są wspomniane wcześniej termogeniki, nazywane często „spalaczami tłuszczu”. Otóż są to substancje zwiększające tempo przemiany materii poprzez zwiększenie temperatury ciała, co, jak już wcześniej zostało wspomniane, stymuluje metabolizm tłuszczowy.
Termogeniki można podzielić na naturalne oraz syntetyczne, te pierwsze są oczywiście korzystniejsze dla zdrowia i to na nich pragniemy się skupić.
Jakie substancje są zaliczane do grupy termogeników naturalnych? Ten temat poruszymy w drugiej części wpisu, która pojawi się już wkrótce.
Piśmiennictwo:
Siemińska L.: Tkanka tłuszczowa.
Patofizjologia, rozmieszczenie, różnice płciowe oraz
znaczenie w procesach zapalnych i nowotworowych. Endokrynol Pol, 2007, 58, 330-342
Rosenbaum M., Leibel L. R.: Adaptive thermogenesis in humans. Int J Obes, 2010, 34, 47-55
Westerterp K. R.: Diet induced thermogenesis. Nutr Metab, 2004, doi:10.1186/1743-7075-1-5
Murawska-Ciałowicz E.: Tkanka tłuszczowa – charakterystyka
morfologiczna i biochemiczna różnych depozytów. Postepy Hig Med Dosw, 2017, 71, 466-484
http://encyklopedia.naukowy.pl/Termogeneza,vstrona_3
Dymkowska-Malesa M., Walczak Z.: Suplementacja w sporcie. Now Lek, 2011, 80, 199-204