Obudź się wraz z wiosną
21 marca świętujemy Pierwszy Dzień Wiosny. Cały świat zaczyna budzić się do życia, na drzewach pojawiają się pierwsze pąki, a za oknem coraz częściej można usłyszeć śpiew ptaków. Dni stają się dłuższe, a wraz z tym pojawiają się nowe pokłady energii, które chcemy wykorzystać jak najlepiej na wyjście z zimowego letargu. Nie ma na to lepszego sposobu jak stymulacja naszego organizmu od środka, celem pozbycia się zimowego nadbagażu. Cytując słynne słowa Hipokratesa „niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”, zadbajmy o nasze zdrowie na nową porę roku za pomocą odpowiednio dobranej diety.
Specjalnie z tej okazji lek. med. Agnieszka Arendarczyk ułożyła dla Państwa propozycję jadłospisu odbarczającego organizm po długich, zimowych miesiącach. Po zastosowaniu takiej diety przez okres przynajmniej 4 tygodni zauważą Państwo znaczną redukcję tkanki tłuszczowej, obwodu jelit oraz zatrzymanej w ustroju wody. Podstawą proponowanego jadłospisu jest zadbanie o odpowiednią podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), co stanowi warunek utrzymania prawidłowego bilansu hormonalnego, a także minimalne ilości białka, dzięki czemu nie dojdzie do redukcji tkanki łącznej.
Proponowany model jadłospisu:
I śniadanie:
– 3xtyg sałatka z ulubionych warzyw z dodatkiem awokado oraz trzech żółtek
– 2xtyg sardynki skropione sokiem z cytryny z dodatkiem ulubionych warzyw
– 2xtyg owsianka z 3-4 łyżek płatków, namoczonych wieczorem, gotowana ok. 3-5 minut na wodzie z dodatkiem dwóch łyżeczek białka konopnego
Lunch:
– 3xtyg ryby lub owoce morza (gotowane, duszone lub pieczone) z dodatkiem warzyw na ciepło
– 2xtyg mięso cielęce lub indyk z dodatkiem warzyw na ciepło
– 2xtyg dowolna zupa (ale bez dodatku mąki, makaronu i śmietany)
Obiad:
– dowolne zupy (bez mąki, makaronu i śmietany), mogą być w formie kremów
– warzywa na ciepło z dodatkiem oliwy lub masła i ulubionych ziół
– ugotowane lub upieczone warzywa skrobiowe (przykładowo ziemniaki, bataty, dynia, buraki) z dodatkiem masła lub oliwy i ziół
Kolacja:
– dowolne zupy (bez mąki, makaronu i śmietany), mogą być w formie kremów
– warzywa na ciepło z dodatkiem oliwy lub masła i ulubionych ziół