Kiedy jedzenie szkodzi – jak dieta naprawcza odmieniła życie 30-latki

Zmęczenie od rana, wzdęcia nawet po szklance wody, PMS, trądzik i nieustające problemy z trawieniem – tak wyglądał codzienny świat naszej pacjentki. W ciągu kilku miesięcy, dzięki indywidualnemu planowi żywieniowemu, testowi Food Detective, zmianom w stylu życia i odpowiedniej suplementacji, odzyskała energię, równowagę hormonalną i komfort trawienny. Zobacz, jak wyglądała jej transformacja krok po kroku – to jedna z tych historii, które inspirują i pokazują, że warto walczyć o lepsze samopoczucie.

Okres współpracy

  • Rozpoczęcie współpracy: 20.02.2025
  • Pacjentka: Kobieta, 30 lat
  • Rodzaj konsultacji: Bet-A + Food Detective
  • Czas trwania współpracy: Luty-lipiec 2025

Pierwsza wizyta (20.02.2025)

Najważniejsze objawy

  • Zmienność nastroju, labilność emocjonalna
  • PMS, trądzik, szara skóra
  • Zmęczenie od rana, bóle nóg
  • Problemy z przybraniem masy ciała
  • Biegunki i rozdrażnienie tydzień przed miesiączką
  • Wzdęcia („brzuch jak balon”), także po wodzie
  • Niskie żelazo
  • Skłonność do infekcji dróg moczowo-płciowych

Diagnoza / Wyniki badań (beta)

  • Tendencja do zatrzymania wody (obrzęki)
  • Przeciążenie węglowodanami
  • Niedobory składników odżywczych, tendencja do anemii
  • Niedobór wody
  • Niestabilna praca tarczycy
  • Dysbioza (nadmiar złych bakterii, niedobór dobrych)
  • Niedobór antyoksydantów
  • Food Detective (reakcje pokarmowe):
    • 3 – krowi nabiał, rośliny strączkowe
    • 2 – jaja, gluten, por, drożdże, orzechy ziemne, żyto, pszenica
    • 1 – ziemniak, czosnek, cytrusy, nerkowce, owies, orzechy brazylijskie, soja

 

Wcześniejsza dieta

  • Słodkie śniadania: skyr wegański z musli, orzechami i chia, wafle z Nutellą
  • Następny posiłek: zupy z makaronem jajecznym, strączki 3x/tyg,
  • Lunch: ok. 13.00 najczęściej na mieście lub coś na szybko np. kaszka kukurydziana
  • Kolacje: tofu lub łosoś, 2x w tyg. pizza, sałatki z rybą
  • Przekąski: owoce, głównie banany
  • Produkty mleczne: kefir, parmezan, ser na pizzy
  • Napoje: 3 herbaty dziennie, 1 litr wody
  • Słodycze: Nutella, musli, ciasteczko

Cel terapii

  • Poprawa trawienia i mikrobioty jelitowej
  • Regulacja cyklu i objawów PMS
  • Zwiększenie poziomu żelaza i energii
  • Budowa masy mięśniowej
  • eliminacja wzdęć i reakcji pokarmowych
  • Wsparcie pracy tarczycy i układu odpornościowego

Wprowadzony plan naprawczy (po 20.02.2025)

  • Wykluczenie produktów z testu FD (czasowo): krowi nabiał, gluten, jajka, nadmiar strączków, orzechy, drożdże, pestki itd.
  • Wprowadzenie naparu z nagietka do picia + 2l izotoniku
  • Na początek dnia szklanka ciepłej wody z 2 łyżkami soku z żurawiny, ponieważ pacjentka ma tendencję do infekcji dróg moczowo-płciowych

Śniadanie do godz. 8.00: ciepłe, rozgrzewające śniadania z udziałem zup, komosy, amarantusa, ryżu, płatków jaglanych i gryczanych z przyprawami, mięso 2x tyg. w postaci parówek bio z indyka, 3 x razy w tyg płatki gryczane lub jaglane na wodzie z mleczkiem kokosowym ze szczyptą soli, kurkumą, nasionami chia i olejem kokosowym

Drugie śniadanie 11.00-12.00: zupa, 2 kromki chleba bezglutenowego bez ziaren wymiennie z 3-4 waflami z masłem lub awokado do tego białko: pieczony indyk albo tofu albo ser kozi pieczony w plastrach, alternatywnie płatki, jak na śniadanie albo łosoś lub tuńczyk z oliwą i ziołami do smaku

Obiad do godz. 15:00: pieczona lub gotowana ryba z dwoma łyżkami węglowodanów (makaron ryżowy, ryż basmati lub kasza jaglana), 2 razy w tyg delikatne mięso głownie indyk z dodatkami, 1x w tyg tofu, 2x w tyg ryż basmati/komosa ryżowa/amarantus z oliwą z oliwek, ziołami i lekkimi warzywami do smaku

  • Kolacja do godz. 19:00: 3x w tyg pieczona dynia/ziemniaki/bataty, makaron ryżowy, komosa, kasza jaglana
  • Ograniczenie strączków do 1x tyg.
  • Wykluczenie dodatkowo: majonez, wieprzowina, drożdże, fast foody, słodycze, panierki, cukier, pestki, masła orzechowe

Suplementacja początkowa

  • Olejek z dzikiego oregano
  • Olej z rokitnika
  • Witamina A+E
  • Witamina D

Zmiany po drugiej konsultacji (24.04.2025)

  • Dieta:

Śniadanie: wprowadzenie żółtek (2x tyg.), 2x w tyg zostały płatki jak wcześniej + możliwość dodania owoców na ciepło z niskim indeksem glikemicznym, 2x w tyg ser owczy lub kozi na ciepło z warzywami na oleju kokosowym

    • Drugie śniadania: zupy, 2 kromki chleba bezglutenowego z indykiem/pastą tofu/hummusem albo sałatki (rozszerzone o surowe warzywa) z rybą i węglowodanami (w postaci komosy lub amarantusa)
    • Obiady: 2xryba, 3x mięso, 2x węglowodany – komosa ryżowa, biały ryż albo makaron ryżowy
    • Kolacje: 1-2x w tyg białko (ryba z warzywami na ciepło na maśle, sezonowe warzywa z ziołami z dodatkiem tofu), dynia
    • Przekąska: 2 wafle z awokado, sok warzywny, jogurt kokosowy naturalny
  • Suplementacja poszerzona o:
    • Witamina C
    • Magnez
    • Laktoferyna
    • Urolact (drogi moczowo-płciowe)
    • Glutamina i kolagen (na 2 miesiące)

Kolejne zmiany (03.07.2025)

  • Rano: szklanka wody ze szczyptą soli
  • Nowe śniadania (BTWW – białko/tłuszcz/węglowodany):
  • Śniadanie przesunięte na godz. 9.00: 1 kromka chleba bezglutenowego gryczanego albo gryczano-owsianego z masłem, albo 50 g ryżu lub komosy + białko – 2x w tyg 3-4 żółtka, 2x w tyg tofu, 2x w tyg sery owcze kozie, 1x w tyg mięso – frankfurterki gotowane lub białe kiełbaski + musztarda i warzywa
  • Drugie śniadania: płatki gryczane z mleczkiem kokosowym z przyprawami, zupy, jogurt kokosowy naturalny, sałatki z tofu, serem owczym/kozim lub rybą lub indykiem

Obiad (przesunięty na 15:30): 3x w tyg ryba, 3x w tyg mięso, warzywa na ciepło i zimno, 3 łyżki po ugotowaniu węglowodanów (ziemniaki, komosa, kasza gryczana) z masłem lub oliwą, 1x w tyg strączki, 1x w tyg komosa lub makaron ryżowy z olejem kokosowym lub oliwą, zioła, warzywa

Przekąski: 200 g owoców jagodowych (malina, borówka, jeżyny), kakao na wodzie i mleczku kokosowym, pudding chia, sorbety, sok warzywny, jogurt kokosowy naturalny

  • Kolacje (do 20:00): 2-3x w tyg białko w postaci ryby/tofu/tempehu na ciepło na maśle klarowanym, zupy, bataty gotowane, sezonowe warzywa na maśle, owsianka z płatkami bezglutenowymi na mleczku koksowym lub na wytrawnie z olejem kokosowym i przyprawami, makaron ryżowy lub gryczany z oliwą i warzywami

Efekt końcowy (stan na lipiec 2025)

  • Lepsze samopoczucie
  • Wprowadzenie aktywności fizycznej
  • Brak dolegliwości jelitowych po wodzie i po posiłkach
  • Lepsza tolerancja na wcześniej wykluczone pokarmy (np. jajka)
  • Poprawa stanu skóry
  • Regulacja cyklu menstruacyjnego, brak PMS
  • Ustabilizowany poziom energii
  • Utrzymana suplementacja: laktoferryna, urolact, magnez, wit. D (większa dawka), A+E, glutamina, kolagen
  • Plan docelowy do wdrożenia po 10 tygodniach

Kamila Młoczek

mgr inż. żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyk.