Okres współpracy
- Rozpoczęcie współpracy: 20.02.2025
- Pacjentka: Kobieta, 30 lat
- Rodzaj konsultacji: Bet-A + Food Detective
- Czas trwania współpracy: Luty-lipiec 2025
Pierwsza wizyta (20.02.2025)
Najważniejsze objawy
- Zmienność nastroju, labilność emocjonalna
- PMS, trądzik, szara skóra
- Zmęczenie od rana, bóle nóg
- Problemy z przybraniem masy ciała
- Biegunki i rozdrażnienie tydzień przed miesiączką
- Wzdęcia („brzuch jak balon”), także po wodzie
- Niskie żelazo
- Skłonność do infekcji dróg moczowo-płciowych
Diagnoza / Wyniki badań (beta)
- Tendencja do zatrzymania wody (obrzęki)
- Przeciążenie węglowodanami
- Niedobory składników odżywczych, tendencja do anemii
- Niedobór wody
- Niestabilna praca tarczycy
- Dysbioza (nadmiar złych bakterii, niedobór dobrych)
- Niedobór antyoksydantów
- Food Detective (reakcje pokarmowe):
- 3 – krowi nabiał, rośliny strączkowe
- 2 – jaja, gluten, por, drożdże, orzechy ziemne, żyto, pszenica
- 1 – ziemniak, czosnek, cytrusy, nerkowce, owies, orzechy brazylijskie, soja
Wcześniejsza dieta
- Słodkie śniadania: skyr wegański z musli, orzechami i chia, wafle z Nutellą
- Następny posiłek: zupy z makaronem jajecznym, strączki 3x/tyg,
- Lunch: ok. 13.00 najczęściej na mieście lub coś na szybko np. kaszka kukurydziana
- Kolacje: tofu lub łosoś, 2x w tyg. pizza, sałatki z rybą
- Przekąski: owoce, głównie banany
- Produkty mleczne: kefir, parmezan, ser na pizzy
- Napoje: 3 herbaty dziennie, 1 litr wody
- Słodycze: Nutella, musli, ciasteczko
Cel terapii
- Poprawa trawienia i mikrobioty jelitowej
- Regulacja cyklu i objawów PMS
- Zwiększenie poziomu żelaza i energii
- Budowa masy mięśniowej
- eliminacja wzdęć i reakcji pokarmowych
- Wsparcie pracy tarczycy i układu odpornościowego
Wprowadzony plan naprawczy (po 20.02.2025)
- Wykluczenie produktów z testu FD (czasowo): krowi nabiał, gluten, jajka, nadmiar strączków, orzechy, drożdże, pestki itd.
- Wprowadzenie naparu z nagietka do picia + 2l izotoniku
- Na początek dnia szklanka ciepłej wody z 2 łyżkami soku z żurawiny, ponieważ pacjentka ma tendencję do infekcji dróg moczowo-płciowych
Śniadanie do godz. 8.00: ciepłe, rozgrzewające śniadania z udziałem zup, komosy, amarantusa, ryżu, płatków jaglanych i gryczanych z przyprawami, mięso 2x tyg. w postaci parówek bio z indyka, 3 x razy w tyg płatki gryczane lub jaglane na wodzie z mleczkiem kokosowym ze szczyptą soli, kurkumą, nasionami chia i olejem kokosowym
Drugie śniadanie 11.00-12.00: zupa, 2 kromki chleba bezglutenowego bez ziaren wymiennie z 3-4 waflami z masłem lub awokado do tego białko: pieczony indyk albo tofu albo ser kozi pieczony w plastrach, alternatywnie płatki, jak na śniadanie albo łosoś lub tuńczyk z oliwą i ziołami do smaku
Obiad do godz. 15:00: pieczona lub gotowana ryba z dwoma łyżkami węglowodanów (makaron ryżowy, ryż basmati lub kasza jaglana), 2 razy w tyg delikatne mięso głownie indyk z dodatkami, 1x w tyg tofu, 2x w tyg ryż basmati/komosa ryżowa/amarantus z oliwą z oliwek, ziołami i lekkimi warzywami do smaku
- Kolacja do godz. 19:00: 3x w tyg pieczona dynia/ziemniaki/bataty, makaron ryżowy, komosa, kasza jaglana
- Ograniczenie strączków do 1x tyg.
- Wykluczenie dodatkowo: majonez, wieprzowina, drożdże, fast foody, słodycze, panierki, cukier, pestki, masła orzechowe
Suplementacja początkowa
- Olejek z dzikiego oregano
- Olej z rokitnika
- Witamina A+E
- Witamina D
Zmiany po drugiej konsultacji (24.04.2025)
- Dieta:
Śniadanie: wprowadzenie żółtek (2x tyg.), 2x w tyg zostały płatki jak wcześniej + możliwość dodania owoców na ciepło z niskim indeksem glikemicznym, 2x w tyg ser owczy lub kozi na ciepło z warzywami na oleju kokosowym
-
- Drugie śniadania: zupy, 2 kromki chleba bezglutenowego z indykiem/pastą tofu/hummusem albo sałatki (rozszerzone o surowe warzywa) z rybą i węglowodanami (w postaci komosy lub amarantusa)
- Obiady: 2xryba, 3x mięso, 2x węglowodany – komosa ryżowa, biały ryż albo makaron ryżowy
- Kolacje: 1-2x w tyg białko (ryba z warzywami na ciepło na maśle, sezonowe warzywa z ziołami z dodatkiem tofu), dynia
- Przekąska: 2 wafle z awokado, sok warzywny, jogurt kokosowy naturalny
- Suplementacja poszerzona o:
- Witamina C
- Magnez
- Laktoferyna
- Urolact (drogi moczowo-płciowe)
- Glutamina i kolagen (na 2 miesiące)
Kolejne zmiany (03.07.2025)
- Rano: szklanka wody ze szczyptą soli
- Nowe śniadania (BTWW – białko/tłuszcz/węglowodany):
- Śniadanie przesunięte na godz. 9.00: 1 kromka chleba bezglutenowego gryczanego albo gryczano-owsianego z masłem, albo 50 g ryżu lub komosy + białko – 2x w tyg 3-4 żółtka, 2x w tyg tofu, 2x w tyg sery owcze kozie, 1x w tyg mięso – frankfurterki gotowane lub białe kiełbaski + musztarda i warzywa
- Drugie śniadania: płatki gryczane z mleczkiem kokosowym z przyprawami, zupy, jogurt kokosowy naturalny, sałatki z tofu, serem owczym/kozim lub rybą lub indykiem
Obiad (przesunięty na 15:30): 3x w tyg ryba, 3x w tyg mięso, warzywa na ciepło i zimno, 3 łyżki po ugotowaniu węglowodanów (ziemniaki, komosa, kasza gryczana) z masłem lub oliwą, 1x w tyg strączki, 1x w tyg komosa lub makaron ryżowy z olejem kokosowym lub oliwą, zioła, warzywa
Przekąski: 200 g owoców jagodowych (malina, borówka, jeżyny), kakao na wodzie i mleczku kokosowym, pudding chia, sorbety, sok warzywny, jogurt kokosowy naturalny
- Kolacje (do 20:00): 2-3x w tyg białko w postaci ryby/tofu/tempehu na ciepło na maśle klarowanym, zupy, bataty gotowane, sezonowe warzywa na maśle, owsianka z płatkami bezglutenowymi na mleczku koksowym lub na wytrawnie z olejem kokosowym i przyprawami, makaron ryżowy lub gryczany z oliwą i warzywami
Efekt końcowy (stan na lipiec 2025)
- Lepsze samopoczucie
- Wprowadzenie aktywności fizycznej
- Brak dolegliwości jelitowych po wodzie i po posiłkach
- Lepsza tolerancja na wcześniej wykluczone pokarmy (np. jajka)
- Poprawa stanu skóry
- Regulacja cyklu menstruacyjnego, brak PMS
- Ustabilizowany poziom energii
- Utrzymana suplementacja: laktoferryna, urolact, magnez, wit. D (większa dawka), A+E, glutamina, kolagen
- Plan docelowy do wdrożenia po 10 tygodniach