SIBO / IMO

Jest to przewlekłe zaburzenie polegające na patologicznym przeroście flory jelita cienkiego. Przyczyną jest zaburzenie osi jelitowo- mózgowej, przewlekłe jedzenie produktów źle trawionych, zaburzanie proporcji składników w diecie, stosowanie leków.

Terapia SIBO/IMO – kompleksowa diagnostyka i dieta dla zdrowych jelit

Terapia lecznie SIBO/IMO w naszej klinice polega na wykonaniu badania BETA lub/ i Food Detective, dokładnym wywodzie medycznym i dietetycznym,  bezwzględnym wyeliminowaniu substancji niestrawionych, uzupełnieniu substancji odżywczych w diecie, regeneracji błony śluzowej jelita, odbudowie zdrowej flory jelitowej.

Przy silnych i długo trwających zaburzeniach, częstych przebytych antybiotykoterapiach nieocenioną pomocą okazała się terapia na Ondamed.

Terapia SIBO/IMO

SIBO/IMO – diagnostyka i dieta w leczeniu zaburzeń jelitowych

SIBO/IMO to zespół niespecyficznych objawów żołądkowo-jelitowych spowodowany obecnością zwiększonej ilości bakterii w jelicie cienkim. To zaburzenie, które wymaga profesjonalnego wsparcia. Odpowiednia diagnostyka i spersonalizowana dieta to klucz do przywrócenia komfortu i naturalnej równowagi jelit.

Zobacz także badanie BET-A, które pomoże w odpowiedniej diagnostyce Twojego problemu.

Objawy, które powinny Cię zaniepokoić

Najczęstsze objawy które powinny Cię zaniepokoić:

– Nieprzyjemny zapach wydzielanych gazów,
– Wzdęcia,
– Odbijanie,
– Niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D i K),
– Niedobór witaminy B12,
– Biegunka tłuszczowa,
– Duży obwód brzucha zmienny w ciągu dnia,
– Nasilające się gazy po spożyciu określonych grup produktów,
– Uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej,
– Spadki nastroju i koncentracji.

Kompleksowa diagnostyka i dieta dla zdrowych jelit
FAQ

Pytania i odpowiedzi

Nie znalazłeś odpowiedzi? Chętnie odpowiemy na Twoje pozostałe pytania. 

Na jakim protokole bazujcie Państwo układając dietę przy SIBO/IMO?

Nie bazujemy na żadnym protokole. Zawsze bazą jest dieta nisko węglowodanowa. Precyzyjny dobór makroskładników i poszczególnych produktów żywnościowych dobierany jest zawsze indywidualnie.