Kurkuma – poznaj jej wpływ na organizm

Kurkuma to nie tylko przyprawa, ale także naturalny sprzymierzeniec zdrowia. Kurkumina wspiera odporność, działa przeciwzapalnie, poprawia trawienie i łagodzi bóle stawów oraz migreny. Dodaj ją do swojej diety, by wykorzystać jej prozdrowotne właściwości. Sprawdź nasz przepis na „złote mleko”!

Kurkuma, inaczej zwana kłączem ostryżu długiego, znalazła swoje szerokie zastosowanie w kuchni. Jest ona wykorzystywana w kuchni, jako przeprawa oraz jako barwnik w przemyśle spożywczym. Składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za charakterystyczny smak i barwę jest kurkumina. Ma ona szereg właściwości pozytywnie wpływających na organizm człowieka.

Właściwości prozdrowotne kurkuminy

  • Silny antyoksydant (spowalnia procesy starzenia, eliminuje wolne rodniki)
  • Działa wspierająco na układ odpornościowy
  • Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Może przyczynić się do zmniejszenia negatywnych objawów w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS)
  • Łagodzi stany zapalne skóry (egzema, łuszczyca, trądzik)
  • Pozytywnie wpływa na pracę wątroby (stymuluje wydzielanie żółci)
  • Poprawia pracę jelit ( niweluje wzdęcia)
  • Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo
  • Usprawnia trawienie
  • Może przyczynić się do zmniejszenia bólu głowy / migren
  • Zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS)

Dlaczego łączymy kurkuminę z piperyną?

Piperyna jest składnikiem pieprzu czarnego i odpowiada za charakterystyczny ostry smak. Dzięki jej właściwością, powoduje łatwiejsze przenikanie kurkuminy z przewodu pokarmowego do krwi. Przyswajalność kurkuminy w organizmie jest niewielka, dlatego należy łączyć ją z piperyną, aby zwiększyć jej biodostępność. Dodatkowo, korzystnym rozwiązaniem będzie podgrzanie jej oraz połączenie z tłuszczem (kurkumina źle rozpuszcza się w wodzie).

Gdzie dodawać kurkumę?

Tak właściwie wszędzie! Do zup ( podniesie walory zdrowotne tradycyjnego rosołu), do pieczonych warzyw na kolację (świetnie smakuje z batatami), do porannej owsianki / jaglanki by pobudzić metabolizm i podziałać termogennie na organizm, do wody z imbirem oraz cytryną (by wspierać odporność w okresie jesienno – zimowym), do dań z soczewicą by nadać im charakterystyczny indyjski posmak dań. Jak widać, ma szerokie zastosowanie : ) UWAGA może barwić skórę, więc warto pracować z nią w rękawiczkach.

Dawka kurkuminy w postaci suplementu w ciągu dnia powinna wynosić 250-500 mg.

Przepis na aromatyczne „złote mleko”

Składniki:

– 250 ml mleka kokosowego ( z kartonu )

– płaska łyżeczka kurkumy

– pół łyżeczki cynamonu

– 1/3 łyżeczki startego imbiru

– pół łyżeczki oleju kokosowego

– szczypta pieprzu

Wykonanie:

Wszystko razem należy wymieszać i podgrzać w rondelku około 5 minut cały czas mieszając.

Jeśli chcesz poznać inne przepisy z dodatkiem tego magicznego składnika i zadbać o swoją odporność to zachęcamy do zakupu diet indywidualnych. Jeśli nie wiesz jaki preparat wybrać – napisz do nas, pomożemy.

Kamila Młoczek

mgr inż. żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyk.