Kurkuma, inaczej zwana kłączem ostryżu długiego, znalazła swoje szerokie zastosowanie w kuchni. Jest ona wykorzystywana w kuchni, jako przeprawa oraz jako barwnik w przemyśle spożywczym. Składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za charakterystyczny smak i barwę jest kurkumina. Ma ona szereg właściwości pozytywnie wpływających na organizm człowieka.
Właściwości prozdrowotne kurkuminy
- Silny antyoksydant (spowalnia procesy starzenia, eliminuje wolne rodniki)
- Działa wspierająco na układ odpornościowy
- Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- Może przyczynić się do zmniejszenia negatywnych objawów w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS)
- Łagodzi stany zapalne skóry (egzema, łuszczyca, trądzik)
- Pozytywnie wpływa na pracę wątroby (stymuluje wydzielanie żółci)
- Poprawia pracę jelit ( niweluje wzdęcia)
- Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo
- Usprawnia trawienie
- Może przyczynić się do zmniejszenia bólu głowy / migren
- Zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
Dlaczego łączymy kurkuminę z piperyną?
Piperyna jest składnikiem pieprzu czarnego i odpowiada za charakterystyczny ostry smak. Dzięki jej właściwością, powoduje łatwiejsze przenikanie kurkuminy z przewodu pokarmowego do krwi. Przyswajalność kurkuminy w organizmie jest niewielka, dlatego należy łączyć ją z piperyną, aby zwiększyć jej biodostępność. Dodatkowo, korzystnym rozwiązaniem będzie podgrzanie jej oraz połączenie z tłuszczem (kurkumina źle rozpuszcza się w wodzie).
Gdzie dodawać kurkumę?
Tak właściwie wszędzie! Do zup ( podniesie walory zdrowotne tradycyjnego rosołu), do pieczonych warzyw na kolację (świetnie smakuje z batatami), do porannej owsianki / jaglanki by pobudzić metabolizm i podziałać termogennie na organizm, do wody z imbirem oraz cytryną (by wspierać odporność w okresie jesienno – zimowym), do dań z soczewicą by nadać im charakterystyczny indyjski posmak dań. Jak widać, ma szerokie zastosowanie : ) UWAGA może barwić skórę, więc warto pracować z nią w rękawiczkach.
Dawka kurkuminy w postaci suplementu w ciągu dnia powinna wynosić 250-500 mg.
Przepis na aromatyczne „złote mleko”
Składniki:
– 250 ml mleka kokosowego ( z kartonu )
– płaska łyżeczka kurkumy
– pół łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki startego imbiru
– pół łyżeczki oleju kokosowego
– szczypta pieprzu
Wykonanie:
Wszystko razem należy wymieszać i podgrzać w rondelku około 5 minut cały czas mieszając.
Jeśli chcesz poznać inne przepisy z dodatkiem tego magicznego składnika i zadbać o swoją odporność to zachęcamy do zakupu diet indywidualnych. Jeśli nie wiesz jaki preparat wybrać – napisz do nas, pomożemy.