Aronia czarnoowocowa

Aronia czarnoowocowa, znana z intensywnego smaku, to owoc pełen zdrowotnych właściwości. Dzięki zawartości witamin, minerałów i antocyjanów, wpływa korzystnie na odporność, serce oraz poziom cukru we krwi. Oprócz soku czy dżemu, aronię warto dodawać do koktajli, herbat czy owsianek, by cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami przez cały rok.

Aronia czarnoowocowa znana jest najprawdopodobniej wszystkim. W dzieciństwie Nasze babcie, czy też mamy często robiły soki z aronii lub inne smaczne, przetwory. Czy właściwie? Jak najbardziej! W swoim cierpkim smaku, owoce aronii kryją składniki, które przyczyniają się do polepszenia kondycji organizmu.

Szereg dobroczynnych właściwości aronii

  • Źródło witaminy C, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jest to bardzo ważne)
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie
  • Pomaga w regulacji cholesterolu całkowitego
  • Wpływa na układ sercowo-naczyniowy (może przyczynić się do zmniejszenia/lub zapobiec miażdżycy)
  • Może obniżać poziom cukru we krwi
  • Wzmacnia naczynia krwionośne dzięki zawartości rutyny
  • Może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego
  • Źródło witaminy A, E oraz witamin z grupy B, a także miedzi, manganu, wapnia oraz żelaza
  • Zawiera antocyjany, czyli  związki zwalczające wolne rodniki, co jest szczególne ważne np. w chorobie nowotworowej

W jakiej postaci spożywać aronie czarnoowocową?

Najprostszym rozwiązaniem jest spożycie owoców aronii, prosto z krzaczka. Należy wziąć jednak pod uwagę ich intensywny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu (zwłaszcza w ilościach większych niż 2 sztuki). Powszechnie znanym produktem są soki z aronii czarnoowocowej. Pamiętajmy jednak, żeby wybierać dobrą jakość soków (pasteryzowane w niskiej temperaturze i bez dodatków zbędnych substancji np. dodawanego cukru). Owoce aronii można również wykorzystać do zrobienia domowego dżemu lub nalewki.

Do czego można dodawać sok z aronii?

  • Do herbatki (najlepiej z plastrem imbiru i łyżeczką miodu ???? )
  • Do koktajlu
  • Do galaretki
  • Do uzdatniania wody
  • Do owsianki

Autorski przepis na konfiturę z aronii – idealna jako dodatek do zimowych naparów czy owsianek

Składniki:

  • 1kg aronii
  • 100g cukru
  • 200g ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 8 goździków
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Aronię dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka. Wlewamy około szklanki wody i dusimy owoce przez 40 minut. Po tym czasie oddzielamy powstały sok od owoców- odstawiamy je do wystudzenia. Następnie gotujemy sok, aż do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Po około 30 minutach do soku dodajemy owoce, sok wyciśnięty z jednej cytryny, cukier, ksylitol, przyprawy – wszystko przykrywamy i dusimy przez godzinę. Należy pamiętać o mieszaniu konfitury, żeby się nie przypaliła!
  2. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków z  plasterkiem cytryny i wekujemy. Gotowe.

Kamila Młoczek

mgr inż. żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyk.