Aronia czarnoowocowa znana jest najprawdopodobniej wszystkim. W dzieciństwie Nasze babcie, czy też mamy często robiły soki z aronii lub inne smaczne, przetwory. Czy właściwie? Jak najbardziej! W swoim cierpkim smaku, owoce aronii kryją składniki, które przyczyniają się do polepszenia kondycji organizmu.
Szereg dobroczynnych właściwości aronii
- Źródło witaminy C, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jest to bardzo ważne)
- Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie
- Pomaga w regulacji cholesterolu całkowitego
- Wpływa na układ sercowo-naczyniowy (może przyczynić się do zmniejszenia/lub zapobiec miażdżycy)
- Może obniżać poziom cukru we krwi
- Wzmacnia naczynia krwionośne dzięki zawartości rutyny
- Może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego
- Źródło witaminy A, E oraz witamin z grupy B, a także miedzi, manganu, wapnia oraz żelaza
- Zawiera antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, co jest szczególne ważne np. w chorobie nowotworowej
W jakiej postaci spożywać aronie czarnoowocową?
Najprostszym rozwiązaniem jest spożycie owoców aronii, prosto z krzaczka. Należy wziąć jednak pod uwagę ich intensywny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu (zwłaszcza w ilościach większych niż 2 sztuki). Powszechnie znanym produktem są soki z aronii czarnoowocowej. Pamiętajmy jednak, żeby wybierać dobrą jakość soków (pasteryzowane w niskiej temperaturze i bez dodatków zbędnych substancji np. dodawanego cukru). Owoce aronii można również wykorzystać do zrobienia domowego dżemu lub nalewki.
Do czego można dodawać sok z aronii?
- Do herbatki (najlepiej z plastrem imbiru i łyżeczką miodu 😊 )
- Do koktajlu
- Do galaretki
- Do uzdatniania wody
- Do owsianki
Autorski przepis na konfiturę z aronii – idealna jako dodatek do zimowych naparów czy owsianek
Składniki:
- 1kg aronii
- 100g cukru
- 200g ksylitolu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 8 goździków
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Aronię dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka. Wlewamy około szklanki wody i dusimy owoce przez 40 minut. Po tym czasie oddzielamy powstały sok od owoców- odstawiamy je do wystudzenia. Następnie gotujemy sok, aż do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Po około 30 minutach do soku dodajemy owoce, sok wyciśnięty z jednej cytryny, cukier, ksylitol, przyprawy – wszystko przykrywamy i dusimy przez godzinę. Należy pamiętać o mieszaniu konfitury, żeby się nie przypaliła!
- Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków z plasterkiem cytryny i wekujemy. Gotowe.