Przewlekłe zapalenie zatok to częsty problem u naszych pacjentów
Jako dietetyk kliniczny we Wrocławiu obserwujemy, że wprowadzenie diety leczniczej doprowadza często do znacznego złagodzenia dolegliwości. Dieta w przewlekłych zatokach polega na eliminacji przede wszystkim nabiału, ponieważ bardzo często u osób z tymi dolegliwościami nabiał nie dobrze się trawi powodując nadmierną produkcję śluzu zalegającego w zatokach.
Podobne właściwości ma nadmiar pszenicy, a szczególnie jej białko gliadyna, która niestrawiona również stymuluje nadmierną produkcję śluzu zalegającego w zatokach.
Nadmiar drożdży, pieczywo, wino, piwo, orzechy, produkty z pleśnią np. sery dojrzewające dolewają oliwy do ognia.
Z jednej strony dieta eliminacyjna wykluczająca ww. produkty, a z drugiej wprowadzenie produktów odżywczych o działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym jelita okazała się być skuteczną metodą wspomagania leczenia przewlekłych zatok.