Dieta poprawiająca odporność
Najważniejszym elementem jest prawidłowe nawodnienie organizmu, które w zależności od masy ciała pacjenta wynosi średnio 1,5-3 litrów dziennie (30 ml wody na 1 kg masy ciała).
Dieta powinna być skomponowana tak, żeby nie zalegały w jelitach niestrawione resztki pokarmowe, ponieważ może to zakłócić pracę układu immunologicznego. Na niestrawionych resztkach pokarmowych namnaża się dużą ilość mikroorganizmów patologicznych, co nasila procesy gnilne i fermentacyjne.
Ważne wskazówki, Dietetyk kliniczny Wrocław podpowiada najważniejsze zasady zdrowego odżywiania:
– ilość posiłków w ciągu dnia od 3 do 5 zależnie od zapotrzebowania;
– pierwsze śniadanie (do godziny 10:00) – powinno być ciepłe i lekkostrawne np. płatki owsiane, chleb żytni z jajkiem na ciepło, kasza jaglana z owocami goji;
– konieczne jest drugie śniadanie (do 13:00) – możemy zjeść : sałatki warzywne, ciepłe zupy, pożywną kanapkę z chleba razowego;
– obiad (po godzinie 15:00)
- jedno- lub dwudaniowy,
- przystawką obiadową może być zupa,
- 1x w tygodniu warzywa na ciepło z niewielką ilości węglowodanów (kasze, ryż, ziemniaki)
- mięso (również ryby) maksymalnie 3x w tygodniu z podobnymi dodatkami
- 3x w tygodniu danie jarskie (kasza, ryż, makaron pełnoziarnisty z warzywami)
– kolacja lekkostrawna bez białka (do 20:00) – zupy, warzywa na ciepło, kasza lub ryż z warzywami na ciepło.
Bardzo ważna jest rotacja pokarmów. Posiłki zmieniane co 2 dni. Również istotne jest by przygotowywać potrawy maksymalnie na 2 dni, by zachować ich świeżość i właściwości.
Dodatkowo istotna jest suplementacja : kwasów omega, witaminy C, witaminy D i magnezu.