Odporność pochodzi z jelit
Coraz częściej można usłyszeć o związku między jelitami a odpornością. Zapewne większość odbiorców wszelkich mediów słyszała zdanie „70% odporności pochodzi z jelit”. Jest to oczywiście prawdziwe stwierdzenie, a w tym wpisie dietetyk Wrocław przybliży Państwu ten niezwykle interesujący temat.
MALT, czyli pierwsza linia obrony organizmu
Organizm jest nieustannie narażony na zagrożenia płynące z zewnątrz. Znaczna większość patogenów, czyli czynników chorobotwórczych, dostaje się do wnętrza ciała poprzez błony śluzowe – stanowią one miejsca zetknięcia organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Z tego właśnie powodu doszło do wykształcenia wyjątkowego systemu obronnego MALT (z angielskiego mucosal-associated lymphoid tissues, czyli tkanki limfatycznej związanej z błonami śluzowymi).
Tkanka MALT jest złożona z następujących elementów:
- grudki chłonne pojedyncze;
- grudki chłonne zorganizowane w agregaty;
- rozsiane limfocyty błony właściwej i nabłonka podstawowego.
Skąd więc odporność w jelitach?
Odpowiedź na to pytanie jest następująca: MALT jest większym systemem, który składa się z mniejszych podjednostek. Jedną z takich składowych jest układ GALT (z angielskiego gut-associated lymphoid tissue), czyli tkanka limfatyczna związana z jelitami. Ze wszystkich jednostek systemu MALT to właśnie GALT charakteryzuje się największą aktywnością immunologiczną, czyli odpornościową. Szacuje się, że w błonie śluzowej jelita znajduje się aż 70-80% wszystkich komórek immunokompetentnych, czyli zdolnych do odpowiedzi immunologicznej. Co również ciekawe 1 m jelita zawiera ok. 10^10 limfocytów (czyli aż 10 miliardów!).
Jelita jak widać stanowią fascynujący organ, o którym mamy nadzieję przekazać Państwu jeszcze wiele ciekawostek.
Na podstawie:
Działo J., Niedźwiedzka-Rystwej P., Mękal A. i wsp.: Charakterystyka tkanki limfatycznej błon śluzowych przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Alerg Astma Immun, 2010, 15, 197-202
red. Krauss H.: Fizjologia żywienia. PZWL, Warszawa, 2019