Odporność pochodzi z jelit

Jelita odgrywają kluczową rolę w odporności – aż 70% komórek odpornościowych znajduje się w układzie pokarmowym. Dowiedz się, jak tkanka limfatyczna jelit (GALT) wspiera naszą obronę przed patogenami!

Coraz częściej można usłyszeć o związku między jelitami a odpornością. Zapewne większość odbiorców wszelkich mediów słyszała zdanie „70% odporności pochodzi z jelit”. Jest to oczywiście prawdziwe stwierdzenie, a w tym wpisie dietetyk Wrocław przybliży Państwu ten niezwykle interesujący temat.

MALT, czyli pierwsza linia obrony organizmu

Organizm jest nieustannie narażony na zagrożenia płynące z zewnątrz. Znaczna większość patogenów, czyli czynników chorobotwórczych, dostaje się do wnętrza ciała poprzez błony śluzowe – stanowią one miejsca zetknięcia organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Z tego właśnie powodu doszło do wykształcenia wyjątkowego systemu obronnego MALT (z angielskiego mucosal-associated lymphoid tissues, czyli tkanki limfatycznej związanej z błonami śluzowymi).

Tkanka MALT jest złożona z następujących elementów:

  • grudki chłonne pojedyncze;
  • grudki chłonne zorganizowane w agregaty;
  • rozsiane limfocyty błony właściwej i nabłonka podstawowego.

Skąd więc odporność w jelitach?

Odpowiedź na to pytanie jest następująca: MALT jest większym systemem, który składa się z mniejszych podjednostek. Jedną z takich składowych jest układ GALT (z angielskiego gut-associated lymphoid tissue), czyli tkanka limfatyczna związana z jelitami. Ze wszystkich jednostek systemu MALT to właśnie GALT charakteryzuje się największą aktywnością immunologiczną, czyli odpornościową. Szacuje się, że w błonie śluzowej jelita znajduje się aż 70-80% wszystkich komórek immunokompetentnych, czyli zdolnych do odpowiedzi immunologicznej. Co również ciekawe 1 m jelita zawiera ok. 10^10 limfocytów (czyli aż 10 miliardów!).

Jelita jak widać stanowią fascynujący organ, o którym mamy nadzieję przekazać Państwu jeszcze wiele ciekawostek.

Na podstawie:

Działo J., Niedźwiedzka-Rystwej P., Mękal A. i wsp.: Charakterystyka tkanki limfatycznej błon śluzowych przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Alerg Astma Immun, 2010, 15, 197-202

red. Krauss H.: Fizjologia żywienia. PZWL, Warszawa, 2019

Kamila Młoczek

mgr inż. żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyk.