Przewlekłe zapalenie zatok – przyczyny i leczenie

Przewlekłe zapalenie zatok to dolegliwość, która potrafi znacząco obniżyć komfort życia. Czy wiesz, że odpowiednio dobrana dieta może wspierać leczenie i łagodzić objawy? Sprawdź, jakie produkty warto wyeliminować, a jakie wprowadzić, aby poczuć ulgę.

Jako dietetyk kliniczny we Wrocławiu obserwujemy, że wprowadzenie diety leczniczej doprowadza często do znacznego złagodzenia dolegliwości. Dieta w przewlekłych zatokach polega na eliminacji przede wszystkim nabiału, ponieważ bardzo często u osób z tymi dolegliwościami nabiał nie dobrze się trawi powodując nadmierną produkcję śluzu zalegającego w zatokach.

Przewlekłe zapalenie zatok to częsty problem u naszych pacjentów

Podobne właściwości ma nadmiar pszenicy, a szczególnie jej białko gliadyna, która niestrawiona również stymuluje nadmierną produkcję śluzu zalegającego w zatokach.

Nadmiar drożdży, pieczywo, wino, piwo, orzechy, produkty z pleśnią np. sery dojrzewające dolewają oliwy do ognia.

Z jednej strony dieta eliminacyjna wykluczająca ww. produkty, a z drugiej wprowadzenie produktów odżywczych o działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym jelita okazała się być skuteczną metodą wspomagania leczenia przewlekłych zatok.

Kamila Młoczek

mgr inż. żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyk.