Woda – źródło życia

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody, który przypomina, jak kluczową rolę odgrywa H2O w naszym życiu. Woda wspiera każdą komórkę naszego ciała, reguluje temperaturę, pomaga usuwać toksyny i dba o prawidłowe trawienie. Czy wiesz, że już ubytek 20% wody w organizmie może być śmiertelny? Sprawdź, jak prawidłowo się nawadniać i zadbaj o zdrowie – małymi krokami, ale regularnie!

22 marca to niezwykle ciekawa data. Tego dnia obchodzimy, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1992 roku, Światowy Dzień Wody. Popularna H2O (czyli tlenek wodoru) jest podstawowym, nieorganicznym składnikiem naszego organizmu, bez którego nie ma żadnego życia. Większość z nas spotkała się na pewno ze stwierdzeniem, że bez jedzenia jesteśmy w stanie przeżyć nawet 2 tygodnie, ale bez wody już jedynie kilka dni. Szacuje się, iż ubytek wody na poziomie 20% prowadzi do zgonu człowieka.

Jaką rolę pełni woda w organizmie?

Wiemy już, że woda jest płynem niezbędnym do przeżycia wszystkich żywych istot. Czas więc poznać część z jej niezwykłych funkcji.

  • Woda stanowi składnik strukturalny komórek i tkanek budujących organizm.
  • Pełni rolę środka transportu dla wszystkich substancji organicznych i nieorganicznych w obrębie ustroju.
  • Jest rozpuszczalnikiem dla większości związków chemicznych obecnych w organizmie, a następnie ułatwia ich wchłanianie.
  • Bierze udział w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii, takich jak mocznik czy kwas moczowy.
  • Woda jest niezbędnym elementem w procesie przemiany materii – pełni w nim funkcję katalizatora bądź substratu.
  • Uczestniczy w procesie trawienia, a także ułatwia przesuwanie się powstałych mas kałowych.
  • Jest odpowiedzialna za proces termoregulacji, czyli regulacji temperatury ciała (poprzez m.in. pot).

Najważniejsze zasady dotyczące picia wody

W celu jak najlepszego wykorzystania dobroczynnych właściwości wody dietetyk Wrocław radzi, by przestrzegać kilku prostych reguł.

  • Należy dziennie wypijać 30 ml wody na każdy 1 kg masy ciała. Osoba ważąca 70 kg powinna w takim razie wypić 2100 ml wody (2,1 l).
  • Wodę powinno się wypijać małymi łykami, nie więcej niż szklankę na raz. Zapobiegniemy w ten sposób przeciążeniu nerek i wiążącemu się z nim „zatruciu wodą”.
  • Dla lepszego nawodnienia organizmu można do wody dosypać szczyptę soli himalajskiej lub kłodawskiej. Powstanie wtedy domowy napój izotoniczny.
  • Wody nie należy pić podczas posiłku – rozcieńcza wtedy soki trawienne. Zamiast tego powinna być wypijana na 30 minut przed i ok 1,5 godziny po jedzeniu.
  • Kawa oraz herbata odwadniają nasz organizm. Należy ograniczyć ich spożycie, a każdą wypitą filiżankę zrekompensować szklanką wody.
  • Dobrym nawykiem jest picie ciepłej wody (przykładowo z dodatkiem soku z cytryny) na czczo, od razu po przebudzeniu. Oczyszczamy w ten sposób nasz przewód pokarmowy oraz pobudzamy perystaltykę jelit.

Kamila Młoczek

mgr inż. żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyk.