Szanowni Pacjenci, letni sezon zbliża się wielkimi krokami, a razem z nim słońce, czas wolny na świeżym powietrzu oraz pikniki. Ale czy pieczone kiełbaski, karkówka, szaszłyki są dla naszego zdrowia odpowiednie?
Jak zawsze, TO ZALEŻY.
Musimy pamiętać o kilku zasadach
- Jeśli układ pokarmowy jest zdrowy, dobrze radzi sobie z trawieniem posiłków to grillowanie raz na dwa tygodnie będzie dla nas bezpieczne. Ważne, aby pamiętać, że częstsze grillowanie mięsa, nie jest korzystne dla naszego organizmu, z powodu obróbki w wysokiej temperaturze, a co za tym idzie – trudniejsze trawienie białek.
- Pamiętajmy o dodatku warzyw sezonowych. Mogą być one w postaci surowej lub zgrillowanej. Dobrym pomysłem są kolorowe sałatki warzywne z dodatkiem oliwy z oliwek i ziół.
- Uważajmy na tacki aluminiowe. Pod wpływem temperatury oraz tłuszczu, aluminium może przechodzić wraz z żywnością do naszego organizmu, co nie jest korzystne dla zdrowia (zwłaszcza dla mózgu). Lepszym rozwiązaniem będą np. brytfanny do grillowania.
- Tłuste mięso (wieprzowina, wołowina) warto zamienić na drób np. w postaci indyka lub dowolne ryby, tofu czy ser halloumi.
- Pamiętaj, aby nie grillować pieczywa! Długotrwałe opiekanie chleba, powoduje powstanie akrylamidu – rakotwórczej substancji.
Zachowując zdrowy umiar i rozsądek, możemy spokojnie korzystać z sezonu grillowego. Pamiętajmy, że grill to nie tylko smaczny posiłek, ale też aspekt społeczny. Często łączy się z miło spędzonym czasem z rodziną i przyjaciółmi – a to jest dla Nas bardzo ważne i potrzebne.
Przypominamy, że w dniu 01.05.2023 r. oraz 03.05.2023 r. wszyscy odpoczywamy. Natomiast 02.05.2023 r. można umówić się na konsultację stacjonarną lub on-line poprzez nasz portal.
Miłego odpoczynku!