Szanowni Pacjenci,
Letni sezon zbliża się wielkimi krokami, a razem z nim słońce, czas wolny na świeżym powietrzu oraz pikniki. Ale czy pieczone kiełbaski, karkówka, szaszłyki są dla naszego zdrowia odpowiednie? Jak zawsze, TO ZALEŻY.
MUSIMY PAMIĘTAĆ O KILKU ZASADACH
- Jeśli układ pokarmowy jest zdrowy, dobrze radzi sobie z trawieniem posiłków to grillowanie raz na dwa tygodnie będzie dla nas bezpieczne. Ważne, aby pamiętać, że częstsze grillowanie mięsa, nie jest korzystne dla naszego organizmu, z powodu obróbki w wysokiej temperaturze, a co za tym idzie – trudniejsze trawienie białek.
- Pamiętajmy o dodatku warzyw sezonowych. Mogą być one w postaci surowej lub zgrillowanej. Dobrym pomysłem są kolorowe sałatki warzywne z dodatkiem oliwy z oliwek i ziół.
- Uważajmy na tacki aluminiowe. Pod wpływem temperatury oraz tłuszczu, aluminium może przechodzić wraz z żywnością do naszego organizmu, co nie jest korzystne dla zdrowia (zwłaszcza dla mózgu). Lepszym rozwiązaniem będą np. brytfanny do grillowania.
- Tłuste mięso (wieprzowina, wołowina) warto zamienić na drób np. w postaci indyka lub dowolne ryby, tofu czy ser halloumi.
- Pamiętaj, aby nie grillować pieczywa! Długotrwałe opiekanie chleba, powoduje powstanie akrylamidu – rakotwórczej substancji.
Zachowując zdrowy umiar i rozsądek, możemy spokojnie korzystać z sezonu grillowego 😊 Pamiętajmy, że grill to nie tylko smaczny posiłek, ale też aspekt społeczny. Często łączy się z miło spędzonym czasem z rodziną i przyjaciółmi – a to jest dla Nas bardzo ważne i potrzebne.
PRZYPOMINAMY, ŻE W DNIU 01.05.2023 R. ORAZ 03.05.2023 R. WSZYSCY ODPOCZYWAMY. NATOMIAST 02.05.2023 R. MOŻNA UMÓWIĆ SIĘ NA KONSULTACJĘ STACJONARNĄ LUB ON-LINE POPRZEZ NASZ PORTAL
MIŁEGO ODPOCZYNKU!