Przygotowanie dietetyczne przed szczepieniem COVID-19
Najistotniejszą kwestią przygotowania do szczepienia przeciwko Covid-19 jest odciążenie przewodu pokarmowego. Znajduje się w nim bowiem 70% wszystkich węzłów chłonnych i to głównie dobra kondycja układu trawiennego decyduje o potencjale wytwarzania przeciwciał odpornościowych.
Równie istotnych aspektem przygotowania jest dbałość o prawidłowy poziom magnezu, jodu, witaminy C, witaminy D3, siarki i kwasów tłuszczowych omega, ponieważ ich niedobór źle wpływa na wytwarzanie przeciwciał odpornościowych.
Ważne wskazówki:
- zacznij przygotowanie na 2 miesiące przed szczepieniem ( minimalny czas to 2 tygodnie przed);
- jedz lekkostrawne posiłki – unikniesz w ten sposób zalegania w jelitach niestrawionego pokarmu, co obniża potencjał odpornościowy o 30%;
- bardzo ważne jest nawodnienie organizmu- pij 1,5-2 litry wody źródlanej;
- unikaj płynów odwadniających: kawy i herbaty.
Osoby cierpiące na dolegliwości i choroby przewodu pokarmowego powinny oczyścić jelita (na 2 tygodnie przed planowanym szczepieniem) glinką jadalną – 2x dziennie 1 łyżeczka, popijając obficie wodą oraz stosować probiotyk 2x dziennie 1 kapsułka popijając wodą z 2 łyżkami soku z aloesu.
Powyższe przygotowanie znacznie zwiększa szansę na prawidłowe wytworzenie przeciwciał i minimalizuje ryzyko powikłań poszczepiennych.